Redau mai jos un articol redactat de Leah Hadley, mediator cu experiență, consilier financiar acreditat, analist financiar pentru divorț cu master în domeniul criminalisticii financiare. Desigur că acest articol nu este doar o simplă traducere a articolului inițial, ci și o adaptare la situațiile cu care românii se confruntă în aceste tipuri de conflicte.
După ce a trecut prin propriul său divorț, după o căsnicie de 10 ani, Leah Hadley și-a setat drept scop ușurarea procedurii de divorț, ajutând partenerii să treacă cât mai ușor și mai puțin dureros prin această procedură generatoare de stres.
În articolul de față, mediator Leah Hadley spune că una dintre provocările inițiale ale procedurii de mediere este incercarea de a-l convinge pe celălalt partener să accepte procedura.
Când căsătoria dintre două persoane este pe cale de a se finaliza și amândoi aleg drumuri separate, în viață, este foarte dificil ca cei doi să ajungă la un numitor comun și să accepte procedura medierii.
Leah Hadley oferă câteva sfaturi pe care le puteți folosi pentru a-l convinge pe celălalt că medierea este cea mai bună soluție:
Fiți pregătiți – ca în orice situație, pregătirea este imperios necesară. Deși nu trebuie să fiți experți în mediere, este esențial să aveți suficiente cunoștințe cu privire la această procedură pentru a înțelege mai bine ce anume vă interesează. Documentați-vă câte puțin despre ce implică medierea, inainte de a iniția procesul. S-ar putea să găsiți tot ce trebuie să știți printr-o simplă căutare pe Google, însă dacă nu sunteți convinși de autenticitatea informațiilor găsite pe Internet, puteți contacta un specialist pentru a vă informa mai amănunțit.
Comunicați cu atenție când cereți soțului/soției să apelați la mediere
Dupa ce aveti toate detaliile necesare despre mediere puteti sa ii comunicati sotului/sotiei despre aceasta intentie de a alege termenii separarii prin mediere. Alegeti un moment in care nu va aflati in conflict aprins. Nu alegeti momentele tensionate pentru a comunica cu partenera/partenerul pe acest subiect. Asteptati pana cand atmosfera este ceva mai linistita. Atunci este momentul oportun pentru comunicare.
In unele cazuri, conversatia directa, fata in fata, duce direct catre conflict. Insa, daca acest lucru se aplica si in cazul vostru acest lucru nu inseamna ca nu puteti apela la mediere pentru rezolvarea situatiei voastre. Incarcati sa trimiteti un email sau un sms. Acest lucru nu numai ca ii ofera celeilalte persoane cateva minute sau chiar cateva ore de gandire asupra raspunsului, dar ii permite si sa faca acest lucru fix in momentul in care il considera oportun.
In cazul in care nici una dintre aceste modalitati nu functioneaza, atunci apelati la serviciile unui mediator pentru a trimite o invitatie la mediere celeilalte parti (prin posta sau prin email).
Impartasiti resursele – daca ati finalizat cercetarile si documentatia cu privire la mediere, impartasiti aceste informatii acumulate cu sotul/sotia. Daca aceste informatii au reusit sa va convinga pe voi ca medierea este cea mai buna optiune, atunci la randul vostru puteti sa va convingeti partenerul de acest aspect, iar daca nu reusiti atunci apelati la mediator ca sa faca el acest lucru.
Focusati-va atentia pe beneficiile pe care le ofera medierea
Medierea ofera:
Confidentialitate
Sa pui interesele tale si ale familiei pe primul loc
Un control mai mare asupra rezultatului final
Accesibilitate si multe alte lucruri benefice.
Nu fortati problema – idiferent ce faceti, nu fortati partenerul sa accepte medierea. În mod ideal, doriți o soluționare pe cale amiabilă, iar mânia sau iritarea celeilalte părți va duce la frustrare de ambele părți.
Iata mai jos o serie de intrebari comune pe care sotul/sotia le-ar putea avea in ceea ce priveste medierea:
1.Care este costul procedurii de mediere?
Fiecare mediator isi percepe onorariul in functie de anumite criterii dupa ce face o analiza riguroasa a intregii situatii conflictuale. Alegeti-va intai mediatorul in functie de experienta pe care o are in domeniul care va intereseaza, apoi aflati de la acesta onorariul. Costurile vor fi in mod cert inferioare costurilor generate de un proces in fata instantei de judecata. Experienta mediatorului si expertiza sa in acest domeniu sensibil este cel mai important criteriu dupa care acesta va fi ales!
2.Cum ma pregatesc pentru divortul prin mediere?
Fiind pregatit pentru mediere, nu numai ca grabesti procesul, dar, de asemenea, vei obtine rezultate favorabile pentru tine. Pentru pregatirea pentru mediere se recomanda urmatoarele lucruri:
•Enumerati-va preocuparile
•Gasiti solutii posibile pentru preocuparile dvs.
•Enumerati-va intrebarile
•Colectati documentele financiare necesare pentru luarea deciziilor
•Sa aveti proprietatea evaluata, in caz ca este necesar
•Sa aveti pix si hartie sau laptop pentru a va lua notite
•Sa va cunoasteti agenda pentru a putea palnifica urmatoarea sedinta de mediere
3.Cat dureaza finalizarea divortului prin mediere?
Sunt anumiti factori in functie de care este determinata durata procesului de mediere:
•Cat de pregatiti sunteti
•Cat de complicate sunt problemele ce trebuie abordate
•Cat de dispusi sunteti amandoi pentru a face compromisuri in favoarea unei solutionari rapide si pasnice a conflictului
•Profesionalismul si abilitatile mediatorului
•Disponibilitatea de a programa intalniri
Daca aveti întrebari suplimentare despre mediere sau despre cum sa abordați subiectul medierii cu soțul/sotia dvs., contactați-ne. Am fi bucuroși să discutăm despre întrebările și preocupările dvs.
Sursa: https://www.mediate.com/articles/hadley-get-your-spouse.cfm
MEDIEREA ESTE SOLUTIA!
AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !
Dr. Simona Maria VLĂDICA
Mediator autorizat